Håll-igång-tips

Lotta Wahlborg, b-tränare i hoppning, ger inspiration i vintermörkret.

Lotta Wahlborg, b-tränare i hoppning, ger inspiration i vintermörkret.

Det är inte alltid helt lätt att hitta motivation och ork till att hålla igång hästarna under vintern. Det är mörkt, kallt, halt, blött – ja, oavsett vinterväder så är det rätt grått och trist. Lotta Wahlborg är b-tränare i hoppning och här ger hon lite inspirationstips i vintermörkret. Artikeln har tidigare varit publicerad på www.gpponnyn.se
Det är inte alltid lätt att hålla igång hästarna mitt i vintern. Oftast är det hårt i marken och kallt fast denna vinter bjuder istället på blöta och stormbyar. Semifinalen i GP-ponnyn är inte ens tio veckor bort. Då vill alla 30 semifinalister att deras c-ponnyer ska vara i sitt livs form för att tillsammans lyckas bli ett av de tio ekipage som får rida i Scandinavium en vecka senare.
Men hur gör man då för att hålla igång mitt i vintern. Dels är det mörkt och många av oss är lite trötta, lite hängiga och det kan vara svårt att motivera sig att gå ut och rida när det regnar på tvären och är kallt. Andra har inget ridhus eller ridbana och markerna lämpar sig inte för ridning i någon annan gångart än försiktig skritt för det är hårt eller halt. Även om man har tillgång till ridbana och ridhus kanske det ligger en skrittur bort och innan man är där är man blöt och grinig.
Vi tog hjälp av Lotta Wahlborg, hopptränare från Stenungsund, för att få tips på hur man håller igång under årets mörkaste och kalla månader.
Lottas motivationstips: ”Låt inte latmasken vinna:)” ”För att klara den värsta perioden måste man försöka motivera sig och sin fyrfota vän! Vi som inte har ridhus runt hörnet är ju piskade att klara detta med ”rätt kläder” först…. Bara det är ju en stor kunskapskälla att forska i. Jag säger bara – träningsunderställ!!! Med kläder som andas och inte suger åt sig svetten blir ridpasset bättre och framför allt tiden i stallet efter ridpasset behagligare.
Utan ridhus MÅSTE man passa på när underlag med mera är bra/ok. Då får ryttaren inte känna efter om man är på ridhumör eller inte. Ge dig ut den stund som finns. Tio minuters trav i 200 meters tempo ger ändå två kilometer. Tänk på det! En liten stund betyder alltså något….
Många små stunder gör att du kan rida på den längre rundan när helgen kommer utan att överanstränga din häst. Blir det en snörik vinter som förra året så rid med förstånd. Smart är att be traktorägaren att skotta ett spår på ängen så hästarna inte behöver gå i för djup snö. Det är styrketräning att rida i djup snö, men också en snabb inkörsport till skador.
Ni ridhusryttare – tänk på att ombyte förnöjer. Flera månader i ridhuset är inget hästen ser fram emot. Ha variation i dina ridpass. Låt kompisen eller din medhjälpare lägga ut banor av bommar i manegen. Galoppträna med höga stigläder och träna kondition (ha koll på vilka som rider samtidigt, så du slipper se i ögonvrån hur polaren flyger av sin häst för att du har ”fräst” förbi). Skriv ”veckans träningstips” på stallets anslagstavla (”denna veckan tränar vi på framdelsvändningar”).
Åk till träningen även om du inte kunnat rida ordentligt. Rid en del av övningarna. Informera din tränare om läget på din hästs kondition. Var ärlig mot din tränare och var ärlig mot dig själv. Det mår både du och din häst bäst av!
Till föräldrarna kommer vinterns tips: Lär dig longera eller ta en ”power walk” för att hjälpa till att motionera er ponny. Låt ryttaren läsa läxor hemma, gå till fritidsgården eller bara hänga framför facebook ett par kvällar i veckan. Tro inte att ert barn har tappat intresset bara för att de inte jublar över att åka till stallet en torsdagkväll när det är blåser och regnar. Hästar är kul men inte nödvändigtvis jämt.”

1 kommentar

 1. Hej! Jag vill delge mina erfarenheter av ridvintrar med aktiviteter för dig och din häst när du inte har tillgång till ridhus men skog, vägar och inhängnad. Tipsen är användbara vid frusen mark med eller utan snö, eller när det är halt.

  * Rid barbacka och träna dressyr i skritt, hitta känslan som är lättare att finna nu med närkontakten.
  * Träna på perfekta halter, öppna, sluta,sidvärtesrörelser, fram- och bakdelsvändning kan göras var som både i inhängnad, i skog eller på vägar.
  * Ha tränset på och använd spö för att hjälpa hästen att göra samma övningar som ovanstående medan du går bredvid. En bra hjälp för att först lära hästen dessa övningar och du kan lättare se vad som behövs korrigeras.
  * Efter ni värmt upp i skritt eller i slutet av passet gör ”pilates” med din häst. 2-3ggr i 5-10sekunder per gång gör du dessa övningar: 1, Ha en morot och ha hästen placerad så att den inte kan backa hur långt som (ex boxvägg, stallvägg, staket) ställ dig med ryggen mot hästens mage be locka hästen med moroten så den får böja sig till dig ”sidan-nedåt”. 2, Stick en morot mellan hästens ben så den får böja sig nedåt bakåt. 3. Locka hästen böja sig nedåt med nacken och backa minst tio steg. 4 Kliv över en bom som är hög. 5. kliv över en bom på diagonalen. (Dessa övningar blir som stretching och smidighetsövning)
  * Longera i skritt (eller trav galopp om det inte är kramsnö och det är så mycket snö att det blir mjukt). Träna på att hästen skrittar vid skrittkommando, trav vid travkommando, galopp vid galoppkomando, halt vid haltkommando. Helst bara med rösthjälp. Detta förfinar er kommunikation.
  * Trickträna med din häst- det förbättrar er kommunikation och ger mycket glädje. Använd mycket belöning. Ex på trickträning- inkallning, buga, snurra, följajohn, ligg, sitt, stegra, stanna.
  *Öva ställa och böja runt träd i skogen. Gör bakdelsvändningar runt träd, målet är att kunna böja er så mycket att ni kommer riktigt nära träden (uppsuttet).
  * Agility med häst- öva på att gå över presseningar, slå in din häst i pressenningar, hoppa något skutt, gå slalom, gå genom egenskapade tunnlar, backa.. mm, använd din fantasi och kreativitet och bygg en kul bana. Mycket godis och beröm behövs för varje steg. Använd sådana saker som ofta skrämmer din häst så förebygger ni rädsla senare.
  * Working equitation i skritt- komma olika hinder på internet före och bygg upp. Ex på hinder tre tunnor, backa i ett uppbyggt ”L” på ridbanan av bommar utan att backa in i bommar. Öva på båda sidor. Gör sidvärtesrörelser över en bom. Frambenen på ena sidan bommen och bakbenen på andra sidan, begär skänkelvikning. (kan vara bra att öva på från marken först). Gör från båda sidor. Öva på att öppna grindar uppsuttet, rid slalom i alla gångarter, flytta saker från hästryggen, rid med lans och enhandsfattning.
  * Rid cavaletti- bommar i olika höjd och med olika avstånd. ¨
  * Tömkör- du och hästen får motion, förbättar er kommunikation. Jobba i form och se din häst röra sig och du kan lättare se när korrigeringar kan göras för perfektion. Du kan träna sidvärtesrörelser, öppna, sluta och det mesta du kan göra från hästryggen. Hästen har också lättare för att röra sig utan en ryttare :).
  * Istället för att skritta ut med hästen och frysa på hästryggen, gå samma rundor med din häst. Se till att hästen aldrig får gå om dig det är du som är ledaren. Du och hästen får motion på promenaden. Ha grimma eller träns beroende på hur er kommunikation är. Spö kan också medtas. Glöm ej reflexer och hjälm. Träna på halt och backa. Om hästen går om dig så backa hästen- det är en utmärkt korrigering och dominansövning som säger att du bestämmer.
  * Träna naturalhorsemanship övningar i repgrimma och med grimskaft eller helt lös. Öva på att longera utan linor, bara med spö som förlängare av din hand. Tänk på vilken position av ditt kroppspråk som är drivande, bromsande, neutralt. Träna på att stanna hästen med endast ditt kroppspråk, vända hästen och öka och minska tempo samt göra halt. Läs på internet eller låna bok om NH så förstår du vad jag menar. Detta stärker er kommunikation otroligt. När du lämnar inhängnaden ska din häst kunna följa dig som en hund med sänkt huvud och utan några linor. När du backar backar hästen och när du stannar stannar hästen.
  * Tolka efter hästen om hästen kan/är van. Eller lär hästen.

  Utvecklande och inspirerande för ryttaren i vintermörkret som gör att du orkar ut med hästen:
  * Låna böcker på biblioteket om ridning och inspireras
  * Bläddra i hästtidningar på biblioteket.
  * Läs olika ridövningar på hippson.se- många gratis övningar i olika svårighetsgrad.
  * Köp hästtidning
  * kolla på ponnyakuten och minns tillbaka på den busiga ponnytiden.
  * kolla på hästprogram på tv och läs artiklar på nätet
  * Leta upp forskning om hästar, ridning och skötsel, kan lära dig mycket och är mer än folks tyck och tänk.

  Sist men inte minst- gå in med glädje i allt så blir det roligare. Ha rätt kläder på dig och ge alltid mycket beröm och ha tålamod när ni gör nya saker! Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2019 Equestrianwords

Tema av Anders NorenUpp ↑