På fredagen ordnade Ale Veterinärklinik en tömkörningsclinic. Lotta Månsby, en av klinikens veterinärer, och Bo Jenå, förbundskapten i dressyr, var på plats. De invigde publiken i anatomi, tömkörning och hur dessa kunskaper kan användas för träning, skadeprevention och rehabilitering. Övningarna från tömkörningen fick förklaringar från anatomins värld. Mycket intressant! Lotta Månsby inledde med att prata om hur hästens rygg fungerar, hela vägen från nacke till svans. Hur ser kotorna ut i de olika delarna, var finns det möjlighet till rörlighet och åt vilket håll, hur påverkar vi ryggen när vi jobbar med hästen, med mera.

Tornutskotten på manken pekar bakåt. Veterinär Lotta Månsby visar.

Tornutskotten från manken och från ländryggen pekar inåt mot ryggens svagaste del – där vi placerar ryttaren. Ju mer ryggen svankar desto större risk för kissing spines. Veterinär Lotta Månsby visar.

Många hästar får diagnosen ”kissing spines”, när tornutskotten i ryggen kommer för nära varandra eller till och med går förbi varandra. Det är dock inte alla hästar som får symptom av detta. Flera av hästarna som deltog hade denna diagnos (eller flera därtill) men med rätt träning och muskling kan de fungera bra, en av hästarna tävlar medelsvår dressyr till vardags. Precis som hos människor är inte bara ryggmuskler viktigt för hållningen – magmusklerna är också väldigt viktiga. Dessa tränas gärna i skritt eller galopp eller till exempel över cavaletti. Rask skritt är underskattat som träningsform! Bo Jenå visade tömkörning på flera hästar på olika nivåer, från unghäst till medelsvår dressyr. Han tipsade om lämpliga övningar och töminfästningar för olika hästar och olika övningar.
Ställremmen hjälper den som tömkör att få hästen ställd på ett enklare sätt. Bo Jenå kör. Remmen är den som "sticker ut" från gjorden och vars ring tömmen löper igenom innan den går till tömkörarens hand.

Ställremmen hjälper den som tömkör att få hästen ställd på ett enklare sätt. Bo Jenå kör.
Remmen är den som ”sticker ut” från gjorden och vars ring tömmen löper igenom innan den går till tömkörarens hand.

På en häst visades en speciell extra rem som underlättar ställningen när man tömkör på böjt spår. Cavalettibommar är nyttig träning i alla gångarter, det är bland annat bra för att stärka bakknäna. Olika avstånd mellan bommarna ger den vana hästen bra träning. För att ge extra lyft är det bra att variera höjden på dem genom att höja den ena änden på varannan bom. Bo Jenå berättade att han oftast märker om en häst är hopp- eller dressyrstammad när den går över bommar. Hoppstammade hästar är nästan aldrig i en bom medan dressyrstammade hästar inte bekymrar sig över om de slår i då och då. 9 av 10 gånger har han rätt menade han! Bo Jenå rekommenderar att man tömkör minst en gång i veckan och att använda cavaletti på töm eller under ryttare en gång i veckan. När du tömkör belastar du inte hästen med din vikt och du ser hur hästen arbetar, flera fördelar alltså!
Placera dig snett bakom hästen när du tömkör.

Placera dig snett bakom hästen när du tömkör.

Om du går snett bakom hästen ser du och  hästen bäst. Lotta Månsby och Bo Jenå var rörande överens om att det är viktigt att variera underlag genom att även rida ute, gärna i ojämn terräng och i backar. Anpassa tempot efter underlaget, ta det lugnt om det är ojämnt eller halt, men rid ut – och rid i friskt tempo när underlaget tillåter! Visdomsorden från dagen var bland annat • variera träningen • variera underlaget • variera tempo • variera arbetsformen • glöm inte vilopauserna under träningspass • glöm inte vilopauserna under säsongen • ge inte upp även om din häst får en diagnos! Text och foto: Lotta Karlsson