Maria Gretzer höll clinic på Staffantorps RFFOTO:LOTTAPICTURES

Maria Gretzer höll clinic på Staffantorps RF FOTO:LOTTAPICTURES

Det är nästan helt fullt på läktarna i Staffanstorps ridhus. Som vanligt 98 procent tjejer i alla åldrar men några killar har hängt på. Nere på banan en av Sveriges mest meriterade ridtjejer, Maria Gretzer, som nu ska hålla clinic i hoppning, ge tips om tricks och svara på frågor. Hon sitter på ett femårigt sto, den bruna La Mome Piaf, efter Lux Z – Irco Marco. En känslig häst, Maria har tackat nej till headset och helst inga applåder heller, man vet inte hur ”Sparven” som är stoets vardagsnamn, ska reagera.Det går bra ändå. Det är helt knäpptyst när Maria visar och berättar. – Först tyckte Sparven är det var helt superläskigt att komma in här i ert ridhus, nu går det bättre, vi ska se hur hon reagerar allteftersom hon vänjer sig.
-Använd väggen hellre än dra i munnen! Foto:lottapictures

-Använd väggen hellre än dra i munnen!
Foto:lottapictures

  – Titta nu hur hon går här i både skritt och trav, hon behöver inte gå på tygeln. Det är helt fel att ta ihop hästarna framifrån, vilket många gör tyvärr.
Bommar, noggrannhet och balans- viktiga ord i Marias träning FOTO:LOTTAPICTURES

Bommar, noggrannhet och balans- viktiga ord i Marias träning
FOTO:LOTTAPICTURES

Det får ta den tid det tar. Maria poängterar flera gånger hur viktig skritten är. Slarva inte med den. Själv har hon ett knep från sin tid på musikskola för många år sedan, en taktklocka som markerar. Den kopplar hon in mentalt även i ridningen, särskilt på de unga hästarna. Sparven går över i en lugn trav med noggranna hörnpasseringar. – Fuska inte med hörnorna, uppmanar Maria. Och ta hela tiden hänsyn till hästens känslighet. Låt den ha koll på alla ”mystiska saker”. – Här är två välfyllda läktare i en ny miljö, klart hon reagerar. Men det märks redan att hon också tycker det är superkul. Clinicen ingår i ett imponerande program under Ryttarföreningens temavecka som man erbjuder alla medlemmar. Här finns det mesta från prova-på-ridning för de små till föräldraridning och clinic med unga dressyrstjärnan Marina Mattsson. Veckan avslutas med klubbtävling. Men den här kvällen är det hoppning och Maria Gretzer som gäller. Nu pratar hon om sitsen vad som är rätt och fel i lätt sits. – Tänk på att sitta stadigt, ta djupa andetag. När jag rider en sådan här ung häst som Sparven sitter jag inte ner i trav, hennes muskler är helt enkelt inte färdiga för det.
Staffanstorps RF hade clinic med Maria Gretzer Isabellea Jonasson, Eleonor Möller, Anna Norrman, Madeleine Larsson Sofia Theander, TEss Buch och Malla Abramo följer noga i bakgrunden Desiree Lindqvist och Rebecca Lexander Foto:lottapictures

Staffanstorps RF hade clinic med Maria Gretzer
Isabellea Jonasson, Eleonor Möller, Anna Norrman, Madeleine Larsson Sofia Theander, TEss Buch och Malla Abramo följer noga
i bakgrunden Desiree Lindqvist och Rebecca Lexander
Foto:lottapictures

Några snygga galoppfattningar får gänget på läktarna att sucka lite och många mobilkameror är igång. När Sparven börjar gå över cavaletti och småhinder blir Maria extra pedagogisk. – Såg ni att jag red dåligt där, nu gör jag om det och så blir det bättre. Hon avslutar med några språng över oxrar och rättuppstående och här visar hästen att här finns det talang, mycket talang. Det uppskattas också på läktarna och nu vågar man sig på en applåd för denna fina häst. Som gillar det helt klart!
Maria Gretzer höll clinic på Staffantorps RF FOTO:LOTTAPICTURES

Maria Gretzer höll clinic på Staffantorps RF FOTO:LOTTAPICTURES

Maria sitter av och så körs en film från de stora hopptävlingarna i hennes liv, med de fantastiska hästar hon har haft genom åren; Moviestar, Sino, Marcoville, High Stepper, Feliciano med flera. Det är världscup, OS, mästerskap, show. – Är det verkligen hon som rider där, frågar en liten tjej som kollar på filmen. Jo det är det allt. Och sedan står tjejen nästan först i kön när det är dags för Maria att skriva autografer. autografskrivning   Inte ens vaniljbullarna till fikat får medlemmarna i Staffanstorps Ryttarförening att vika från Maria Gretzers sida. Det finns ju så mycket att fråga om. Och alla får svar. En av ridsportens stora som verkligen kan bjuda på sig själv! och självklart fika till filmvisningen FOTO:LOTTAPICTURES