Så var det första kvalet i GP-ponnyn avklarat och de tio första semifinalisterna är klara. Det var en för GP-ponnyn något svår bana och hela åtta ekipage i det 37 ekipage stora startfältet blev uteslutna.

Björne Carlsson är stildomare för andra året. Här övervakar han bangången inför kvalklassens start.

Björne Carlsson är stildomare för andra året. Här övervakar han bangången inför kvalklassens start.

Alice Smith är fodervärd till charmiga ponnyn Ghost, hon rider för Olsegårdens RK. Det var första gången som hon ställde upp i GP-ponnyn och tyvärr gick det inte vägen. Ekipaget vägrade ut sig.

Alice Smith är fodervärd till charmiga ponnyn Ghost, hon rider för Olsegårdens RK. Det var första gången som hon ställde upp i GP-ponnyn och tyvärr gick det inte vägen. Ekipaget vägrade ut sig.

Ett GP-ponnykval tar tid då stildomaren ska hinna med att skriva protokoll mellan varje ritt. Så ryttare med sena startnummer hinner sitta på läktaren och se konkurrenternas ritter.

Ett GP-ponnykval tar tid då stildomaren ska hinna med att skriva protokoll mellan varje ritt. Så ryttare med sena startnummer hinner sitta på läktaren och se konkurrenternas ritter.

GP-ponnyhindret som symboliserar tävlingen som tar tio stiliga ekipage ända till Scandinavium och tävling inför fullsatta läktare på Gothenburg Horse Show.

GP-ponnyhindret som symboliserar tävlingen som tar tio stiliga ekipage ända till Scandinavium och tävling inför fullsatta läktare på Gothenburg Horse Show.

Livia Sjölin från Halmstads FK hade gjort snygga knoppar på sin ponny Mio. Det var första försöket i GP-ponnyn för henne och hon tyckte att det kändes ganska pirrigt. Ekipaget slutade på 13:e plats.

Livia Sjölin från Halmstads FK hade gjort snygga knoppar på sin ponny Mio. Det var första försöket i GP-ponnyn för henne och hon tyckte att det kändes ganska pirrigt. Ekipaget slutade på 13:e plats.

Snygga knoppar på ponnyn Mio.

Snygga knoppar på ponnyn Mio.

Känd från TV och Ponnyakuten är Linus Herzig som red GP-ponnykval för första gången med ponnyn Elgin Joy. Inför kvalet hade han tränat mycket dressyr och i hoppningen hade han övat på att titta på hindren. Inför ritten hade han planen klar: "Jag ska trampa ner hälarna och titta på hindren", sa han. Linus slutade på den förargliga 11:e platsen.

Känd från TV och Ponnyakuten är Linus Herzig som red GP-ponnykval för första gången med ponnyn Elgin Joy. Inför kvalet hade han tränat mycket dressyr och i hoppningen hade han övat på att titta på hindren. Inför ritten hade han planen klar: ”Jag ska trampa ner hälarna och titta på hindren”, sa han. Linus slutade på den förargliga 11:e platsen.

Saga Hedin och Apache, Kungsbacka RK, gick till semifinal förra året och det gick vägen i år med. Vad ska Saga göra annorlunda i år: "Förra året var Apache ny för mig. Jag hade bara haft honom någon månad. Nu känner jag honom bättre. Jag ska tänka på att ha en bra rytm och ta ut vägarna", sa hon inför sin start och det fungerade ju - semfinalplatsen är klar.

Saga Hedin och Apache, Kungsbacka RK, gick till semifinal förra året och det gick vägen i år med. Vad ska Saga göra annorlunda i år: ”Förra året var Apache ny för mig. Jag hade bara haft honom någon månad. Nu känner jag honom bättre. Jag ska tänka på att ha en bra rytm och ta ut vägarna”, sa hon inför sin start och det fungerade ju – semfinalplatsen är klar.

Elgin Joy och Apache hälsar på varandra inne på framridningen. Tyvärr gör de inte sällskap till semifinalen som det ser ut nu. Men det återstår två kval så allt kan hända.

Elgin Joy och Apache hälsar på varandra inne på framridningen. Tyvärr gör de inte sällskap till semifinalen.

Följande ekipage är klara för semifinal: 1, Felicia Adolfsson/Aircraft, Ale-Jennylunds RK, 65,5 poäng 2, Hilde Hönsvik/Mazzetti, Nääs RF, 65 3, Jennifer Wensund/Bonny, Nääs RF, 64 4, Nikolina Bosson/Don Corleone, Halmstads FK, 62,5 5, Hugo Fritzsche/Sandy, Halmstads FK, 62,5 6, Linnea Bakke/Beauford Lass, Frillesås R&KK, 61 7, Saga Hedin/Apache, Kungsbacka RK, 60 8, Johanna Hansson/Candinsky, Särö RF, 59,5 8, Evelinne Lindqvist/Amadeus, Kållereds RF, 59,5 10, Emma Lidqvist/Hot Shot A BRP 12, Bohusläns HSK, 58,5 Text Annika Grundberg, foto Annika Grundberg/Lukas Grundberg