Sylve Söderstrand tog sig tid för ponny-, junior- och young rider-ryttarna och gav dem tips om hur man ska jobba för att ta sig hela vägen till toppen i sporten. Foto: Eva Österlund

Sylve Söderstrand tog sig tid för ponny-, junior- och young rider-ryttarna och gav dem tips om hur man ska jobba för att ta sig hela vägen till toppen i sporten. Foto: Eva Österlund

Samtidigt som huntingen pågick fick ponny-, juniorer- och young rider-ryttarna tips av Sylve Söderstrand, förbundskapten för landslaget, och landslagsveteranen Rolf-Göran Bengtsson. – Prestationen är här och nu, det är det som gäller. Om resultatet sedan leder till att man kvalar till en större tävling så är det en annan sak. Det är här och nu som gäller, sa Sylve. Han talade om det totala fokus som gäller om man vill tävla på den absolut högsta nivån. – Rolf är där han är för att han är nörd med sina saker. Det är små grejer som har stor betydelse för resultatet. En annan ryttare som Sylve lyfte fram som exempel var Jens Fredricson. När han väl bestämde sig för att satsa så såg han på hur andra internationella toppryttare gjorde. Hur stor tid lades på sportsatsningen och hur mycket tid på annat såsom att till exempel träna andra. Marcus Ehning lägger 85 procent på sporten, Ludger Beerbaum är inte långt efter. Själv låg Jens bara på 20 procent. Jens analyserade sin situation och gjorde en trestegsplan. Första var att förbättra sin sits och ridning, det andra var att bli i bättre fysisk form och det tredje var att se över sin egen tävlingsorganisation sedan bestämde han sig; – Han bestämde att ”jag vill till London”, sa Sylve. Och till London och OS kom han. Sylve betonade också vikten av att titta och lära av andra. Han menade att det är en tydlig uppdelning i hur de äldre och mer erfarna agerar på tävlingsplatsen jämfört med de yngre. – De äldre som till exempel Rolf stannar kvar och tittar på de andra ryttarna medan de yngre rider sin ritt och sedan är de puts väck. – Stanna kvar och var open minded. Ta intryck och se vad andra gör. Titta speciellt på de som slår dig, vad är det de gör.
Värme är inget bekymmer för hästarna försäkrade Rolf-Göran ponnyryttarna som ska till EM i Arezzo senare i sommar. Foto: Eva Österlund

Värme är inget bekymmer för hästarna försäkrade Rolf-Göran ponnyryttarna som ska till EM i Arezzo senare i sommar. Foto: Eva Österlund

Senare i sommar går det ett mästerskap för ponnyryttarna i Arezzo i Italien och landslagsledaren Kicki Sander tog chansen att fråga Rolf-Göran hur man hanterar värmen. – Värme är inga problem, menade Rolf-Göran. Hästarna påverkas mindre än vi tror. Viktigt är att själv komma ihåg att dricka mycket och att skydda sig mot solen. – Vi har varit på skitvarma ställen och det är där vi har haft våra bästa resultat, sa Sylve. Rolf-Göran väljer att helst transportera sina hästar på natten. Främst för att minska risken för att hamna i köer. – Det är färre bilar ute på natten och risken för olyckor är mindre. Det är inte roligt att bli stående i bilkö på dagen med en lastbil full med hästar även om det är en modern lastbil med bra ventilation, sa han.
Sveriges unga hoppelit fick tips av Rolf-Göran Bengtsson och Sylve Söderstrand. Foto: Eva Österlund

Sveriges unga hoppelit fick tips av Rolf-Göran Bengtsson och Sylve Söderstrand. Foto: Eva Österlund

Många kloka och matnyttiga tips att ta med sig på vägen mot toppen fick ungdomsryttarna under den timme som de fick med delar av Sveriges hoppelit och ledarna. Även Pether Markne satt med en stund på slutet. Kanske allra viktigast är att aldrig ge upp och att vara målmedveten och fokuserad. – Förr eller senare kommer man med i toppen om man bara gör sitt bästa, sa Sylve.