Hästar i hage FOTO:LOTTAPICTURES Lika säkert som att myggen kommer med sommaren så kommer även attacker mot hästar och djur ute på bete. Förra veckan tog Efterlyst upp fall i Skåne förra veckan, sedan dess har ytterligare en häst attackerats, läs artikel på tidningen Ridsports webb. Tyvärr drar även ryktesspridningen igång. Visst är det konstigt att alla skurkar färdas i vita bilar. Här där jag bor går regelbundet ryktet om en skum typ som cirkulerar vid skolorna och försöker få in barnen i en vit bil. Det konstiga är att jag aldrig träffat någon som faktiskt sett den vita bilen, man bara känner någon som känner någon som har sett. I Gävle drabbade ”vita-bil-syndromet” några gästarbetare som på ledig tid och åkte runt och såg sig omkring. Läs om det på Kajsa Ekedahls blogg. Förra sommaren skrev jag en artikel i ämnet för Tidningen Ridsport, den kan ni läsa här nedan: Så fort det skrivs på nätet blir det sanning Två fall där man misstänkte att hästar blivit attackerade i hagen. Båda hästarna är döda, den ena fick avlivas den andra, ett par dagar gammalt föl, var redan död då den hittades. I båda fallen visade det sig att skadorna inte var orsakade av en människa. Men då det konstaterades var misstanken om en mänsklig attack redan en sanning i allmänhetens ögon. – När det gäller fölet i Brastad så var både en polispatrull och  veterinär på plats i hagen och samtliga trodde att fölets skador var orsakade av en människa, säger Björ Blixter, presstalesman hos polisen i Västra Götaland. När polisen efter obduktionen av fölet går ut med informationen om att den dött av en medfödd missbildning har ändå skräcken för galningen som går lös blivit en realitet för länets hästägare. – Problemet i dag är att det går så fort med nyhetsspridningen, det är ingen som väntar på en tryckt tidning. Det gäller generellt alla händelser att det är svårt med dementi när väl bollen är i rullning. Björ Blixter menar att det är en svår avvägning med hur mycket information polisen ska ge. Om det är så att en galning varit framme så vill man ju varna hästägare i området. Samtidigt triggar sådana här nyheter igång andra som gillar att skada hästar. – Jag kallar det pyromani, börjar det brinna på ett ställe brinner det snart på ett par till. Det svåra med att ta fast gärningsmannen vid attacker mot hästar är att det i övervägande del av fallen inte finns något motiv. – Det finns inga vittnen, det finns ingen konflikt med hästägaren och det finns inget motiv. De går in till okända hästar i hagar och det är ett plågsamt och vettlöst brott. Hästattacker är sällsynta, Blixters erfarenhet är att det går i cykler. Han anser inte att hästägare behöver vara överdrivet oroliga och gå brandvakt vid sommarhagarna. Men man ska vara observant. Ser man främmande bilar eller personer så ring polisen. – Det är bättre att ringa polisen en gång för mycket än en för lite. Text Annika Grundberg, foto Lotta Gyllensten