Shy – superponny i mångas hjärtan

I vår serie om ”Kärleken till en häst” handlar det idag om en b-ponny som har varit och fortfarande är PONNYN nr 1 för flera duktiga ridtjejer. Det hela började på en ridskola i Malmö, en nyinköpt ponny visade sig vara dräktig och det i början så skygga bonusfölet döptes till Shy. Ungdomarna på ridskolan hjälpte så småningom till att rida in ponnyn och man upptäckte en talangfull hoppare. När tiden kom var det dags att börja tävla och det blev konkurrens om Shy. Emelie Widerström var en av dem som fick chansen. – Hon var så himla tuff, det var det bästa. Ibland kunde det bli lite tjafs vid lastningen men då hade vi en shetlandsponny med oss som sällskap och det fungerade bra. Emelie red bland annat ponnyallsvenskan och Pollux Cup innan hon lämnade över Shy till Ellinor Österlund. – Hon var alltid glad även om öronen för det mesta låg lite bakåt. Alltid fokuserad på det hon skulle göra, menar Ellinor. – Bästa minnet är nog vid julahoppningarna hos Åsbo ponnyklubb. Vi kom till stallet supertidigt, det var kolmörkt förstås och just den här morgonen vägrade Shy att gå in i transporten, trots att vi försökte allt. Det var nog för tidigt för henne! – Alla var nervösa och vi bråkade men så vips gick Shy in och vi kom iväg i sista stund. – Framme på tävlingsplatsen handlade det om minuter. Mamma sprang till sekretariatet för att startanmäla som man gjorde då, pappa sprang med ponnyn till veterinären. På med grejorna och sedan hann jag hoppa två språng på framhoppningen innan det var vår tur. Shy gick som en klocka och vann klassen, en Lätt B. Det var helt otroligt! Ellinor hade ponnyn i drygt tre år innan Sofia Landin tog över. Framgångarna för den här talangfulla ponnyn fortsatte med Sofia i sadeln. Bästa minnet är från en tävling i Kågeröd där Sofia och Shy vann både lätt B och Lätt A. – Hon ställde alltid upp för en, helt fantastiskt, menar Sofia. Ponnyn såldes sedan till Madison Rose och hennes familj, den här ponnyn ville de verkligen ha och hon gjorde dem inte besviken. – Fast hon testade Maddy ordentligt i början, berättar mamma Maureen. När de väl blev överens kom också framgångarna. – Shy har samma mentalitet som en katt, fortsätter Maureen. Hon vill gärna umgås men på sina egna villkor, det är ingen pysslarponny precis. Hon gillar när det händer saker, hela tiden. När Shy och Maddy hade plockat en hel bunt med fina rosetter var det meningen att lillasyster Ciara skulle ta över. Ciara red henne och älskade sin ponny men det där med tävling var inte så hett för henne som det varit för Shys tidigare ryttare. Med en ponny i topptrim kom man överens om att låna ut henne ett tag. Budet gick till Ebba Dahlander i Vellinge som också snabbt kom att tillhöra Shys stora fanclub och Ebba fortsatte också att tävla henne med fina framgångar. Idag är denna superponny 19 år gammal, det är fortfarande massor med energi och full fart framåt. Hon har en ny liten ryttare som älskar henne samtidigt som de ”gamla” ryttarna fortfarande får ett alldeles speciellt tonfall när de pratar om sin b-ponnytid och om Shy – bonusponnyn. Shy 1 Fyra tjejer som alla har startat sina ridkarriärer på en b-ponny vid namn Shy. Bilden är tagen för flera år sedan och alla i det här gänget har ridit stor häst ett bra tag. Vid ponnyns huvud Madison Rose, bakom henne från vänster Emelie Widerström, Ellinor Österlund och Sofia Landin. Shy 2 Superponnyn Shy som stannar kvar i hjärtat på alla sina ryttare. Från vänster Emelie, Ellinor, Sofia och Madison. Shy 3 Shy idag, tjusig i sitt rosa täcke. Madison Rose äger fortfarande ponnyn och hälsar på henne ibland. Av Eva Österlund

2 kommentarer

  1. Chris Råberg

    maj 26, 2013 at 2:56 e m

    Vem minns inte lilla Shy. Jag var med när hennes mamma inköptes, hon var också ett duktig hopphäst.

  2. Hej, jag red Shy på ett stall som heter Kungsvik där hon var utlånad för 2 år sen. Jag skulle gärna vilja träffa henne och undrar om jag kan få ägarens telefon nummer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2019 Equestrianwords

Tema av Anders NorenUpp ↑