Peter Eriksson instruerar Frida Lindbladh med ponnyn Lothar medan Hedda Fregne tittar på. Foto:lottapictures

Peter Eriksson instruerar Frida Lindbladh med ponnyn Lothar medan Hedda Fregne tittar på.
Foto:lottapictures

Läktaren var nästan fullsatt när Torns ryttarförening utanför Lund bjöd på hoppclinic med Peter Eriksson igår kväll. OS- ryttaren och nestorn var inbjuden för att delge sina tips och kunskaper för några av hemmaklubbens ekipage.  Det hela kändes kanske lite mer som två hopplektioner än en clinic. Det var bra undervisning för ekipagen men kunde varit lite mer tillrättalagd för oss på läktaren. De tre ponnyryttarna  Frida Lindbladh, Hedda Fregne och Hanna Gunnarsson inledde kvällen. Och Peter började från grunden. Sitsen och balans måste fungera. – En korrekt sits är viktig oavsett vad du ska göra med din häst, påpekade Peter. Knäna ska inte klämma, fram med handen.  En korrekt sits gör att du har lättare att hitta balansen. Träna mycket att rida i lätt sits.
En hel del folk på läktaren för Clinic med Peter Eriksson

En hel del folk på läktaren för Clinic med Peter Eriksson

Peter menade att idag rider många ponnyryttare för lite i lättsits. De sitter ner mellan hindren på en bana mycket mer än man gjorde förr. Och de har gärna för långa tyglar. – Tyglarnas längd blir ofta för lång och då tappar ryttaren lättare balansen när handen kommer för långt bak. Det kan bero på att det är bekvämare att sitta med lite långa tyglar men träna på att få fram handen. Och träna på den lätta sitsen. Det hjälper dig att följa hästen i språnget och att vara med hästen istället för att hamna lite bakom. Under framridningen kontrollerades de tre viktigaste grunderna som alla hästar måste kunna. Gasa, stanna och styra.  Det låter enkelt menade Peter medan ryttarna fick träna övergångar i skritt och trav. Men det är svårt och måste tränas minst fem-sex gånger i veckan med alla hästar. – Kontrollera att din ponny fungerar genom att ställa frågor till den! sa Peter. Det är precis som i skolan. Den måste svara på dina frågor. Det blev många korta övergångar, med bara ett steg i skritt innan ponnyn sattes igång igen. Sedan kontrollerades att ponnierna fungerade med svängar. Ryttarna fick rida volter runt hindren för att få en mjuk och följsam ponny. Men Peter tittade även på att ryttarna använde rätt hjälper. Ledande tyglar in i volten och att sedan inte glömma innerskänkel och stödet på yttertygeln. Nästa steg i framridningen var hoppning över ett litet hinder på volt i lätt sits. Igen en övning i styrning, samt en kontroll att ryttaren red med blicken på hindret i tid.Efter det var det dags för olika hoppövningar som framförallt tränade vägarna mellan hindren. Rakt spår, halvdiagonal med flera.  De vägar som ofta förekommer på en hoppbana.
Peter Eriksson ser på när Frida Lindbladh med ponnyn Lothar hoppar. Foto:lottapictures

Peter Eriksson ser på när Frida Lindbladh med ponnyn Lothar hoppar.
Foto:lottapictures

Peter var noga med att ryttarna såg vägen i tid och red i rätt tempo. – Rid aktivt! Se vägen och håll fram hästen med en mjuk hand. De tre ekipagen var på olika nivå, vilket var bra för då kunde vi i publiken se olika problem och hur de skulle lösa dessa. Till exempel fick Hanna träna på sin sits att landa i lättsits och balans för att snabbare få hästen rätt mot nästa hinder. Hedda fick träna att hålla rätt tempo mot hindren för att få rätt antal galoppsprång mellan hindren. Peters avslutande råd till ponnyryttarna var att träna sits och att ha blicken rätt. -Tittar du på nästa hinder i tid så får du hästen att landa i rätt galopp. Det ska fungera automatisk så blir det mycket lättare.
Peter Eriksson insturear när Hanna Gunnarsson med Maison hoppar. Foto:lottapictures

Peter Eriksson insturear när Hanna Gunnarsson med Maison hoppar.
Foto:lottapictures

Peter Eriksson clinic wp-2 Text och foto: Lotta Gyllensten