Douglas Lindelöw hoppa gymnastikserie. FOTO:LOTTAPICTURES

Douglas Lindelöw hoppa gymnastikserie. FOTO:LOTTAPICTURES

Douglas Lindelöw tränar många hästar om dagen hemma på gården i Fulltofta. Han bjuder här på en bra övning med seriehoppning.
Seriehoppning eller gymnastikhoppning är något som Douglas gillar. Alla hästarna i stallet utom de yngsta lär sig tidigt att hoppa i olika serier.
– Det gäller alla mina hästar från ungefär fem års ålder upp till de etablerade tävlingshästarna. Alla får hoppa i denna serie.  Beroende på tidpunkt på året, vilken häst det är så används den olika ofta och på lite olika sätt. Men det blir säkert var sjätte vecka. Det är en enkel serie som är uppbyggd mitt i ridhuset. Det börjar med en travbom, sedan litet räcke, stigsprång, oxer och slutar med ett räcke. Avstånden finns nedan och de anpassas efter vilken häst som hoppas men det går bra att utgå från de avstånden. Höjderna är från 50 cm upp till 130. Större behöver det inte bli. Det ger bra träning även på låga höjder.
– Serien är bra för mycket. Framför allt för att den tränar hästen att jobba med hindren och tänka själv. Hästarna blir gymnastiserade och tränar styrka. Ett pass med 5-7 ggr genom serien blir ca 20 språng och känns i musklerna. Det är hästarna som ska lära sig i serien.

Inte ryttarna
– Ryttaren ska göra så lite som möjligt. Kanske stötta lite eller styra om det blir snett, men bäst är det när ryttaren är alldeles stilla och tränar sin balans genom serien. Att stå i lätt sits med lätt hand och inte komma ner i sadeln mellan hindren. Värm upp som vanligt när du ska träna detta. Hoppa några språng på enkelhinder för att komma i gång och rid sedan direkt in i serien. Gör den låg för gröna hästar och tänk då på att korta avstånden. Men hellre låga hinder för att komma igenom serien.
– Det är viktigt att komma in på rak linje och komma ut på samma linje. Hjälp hästen med bommar i serien om den vill hoppa snett. Serie består av travbom med  2.20 m , till räcke,  5.50 m,  till stigsprång , 6.5 meter till större oxer , och sedan 9 m till räcke.

Text och foto: LottaGyllensten

Fotnot: Texten har tidigare varit publicerad i Ridsport Special