Barbro Nilsson FOTO:EVA ÖSTERLUND

Barbro Nilsson kör sitt oldenburgerpar Jasiona och Teida. Året är 1993 på Krapperup i Skåne.

Barbro Nilsson är borta. Svensk körsport har mist ännu en stor och mycket kunnig profil.  Som tävlingskusk var Barbro Nilsson mycket framgångsrik. Hon har vunnit både SM, NM-dressyr och även placerat sig internationellt. Hennes par med fjordhästar var välkänt på tävlingsplatser runtom i Sverige. Så småningom övergick Barbro till oldenburgare och fick fram ännu ett par i toppklass. Hästar som senare togs över av hennes dotter, Birgitta Nilsson.  Barbro Nilsson har också gjort en enorm insats när det gäller körningens administrativa frågor, speciellt TR-frågor. Hon var också C-tränare i körning och har utbildat många kuskar genom åren, bland annat på Strömsholm. Eftersom körningen och körutbildningen var några av hennes många hjärtefrågor skrev hon ett mycket uppskattat Kör-kompendium som används i körutbildning och en skrift om Körsportens historia, lika uppskattad den. Hon var heller aldrig rädd för att säga ifrån när hon tyckte något var fel inom en sport hon älskade. En viktig och inte så vanlig egenskap.

Text och foto: Eva Österlund